top of page
Testamentul
De ce este bine să-ți faci un testament?
Pentru că ziua de mâine nu e o certitudine. Uneori hotărârea de a redacta un testament vine prea târziu, din nenumărate motive la care preferăm să nu ne gândim (amânări repetate, incapacitate, boală)
Și pentru că:
-
Poți decide modul de împărțire al patrimoniului succesoral (toate bunurile, drepturile și obligațiile ce se regăsesc în patrimoniul unei persoane la data decesului acesteia).
-
Poți impune, în limita legii, anumite sarcini legatarilor.
-
Poți recunoaște un copil din afara căsătoriei.
-
Poți dispune asupra persoanelor care vor avea grijă de copiii minori și/sau persoanele aflate în îngrijirea ta, incapabile de a se descurca singure.
-
Poți evita eventuale procese ulterioare (având ca obiect împărțirea moștenirii) care implică timp și costuri pentru moștenitori.
-
Ai posibilitatea de a numi un executor testamentar.
-
Ai posibilitatea de a dezmoșteni.
-
Poți gratifica una sau mai multe persoane fizice sau juridice.
-
Te poți răzgândi și poți redacta nou testament. Ca act de ultimă voință, va fi luat în considerare întotdeauna ultimul testament al dispunătorului.
Cele mai des folosite forme ale testamentului sunt testamentul olograf și testamentul autentificat de notarul public.
Testamentul olograf
Testamentul olograf este testamentul scris în întregime, datat și semnat de mâna testatorului (devenit un exercițiu oarecum caligrafic în prezent și unde norma juridică încă nu a fost actualizată). Ca atare, testamentul redactat pe calculator și doar semnat de testator nu are valabilitate ca testament, conform legislației în vigoare.
Avantaje: poate fi redactat oricând, oriunde, pe orice fel de material, nu presupune cheltuieli, nu necesită prezența unor martori, poate fi ținut secret, poate fi completat sau revocat oricând de testator fie prin distrugerea sa, fie prin redactarea altui testament.
Dezavantaje: poate fi contestat, poate fi sustras, poate fi distrus după decesul sau chiar în timpul vieții testatorului, fără știrea acestuia, poate fi falsificat mai ușor, poate conține dispoziții redactate defectuos, care ulterior ridică probleme de interpretare.
Testamentul autentificat de notarul public
Testamentul autentificat de notarul public poate cuprinde toate clauzele enumerate în cazul testamentului olograf, precum și alte dispoziții de ultimă voință ale testatorului, cu privire la bunuri, drepturi și persoane.
Avantaje: Notarul care autentifică testamentul are obligația să îl înscrie, de îndată, în Registrul Național Notarial de Evidență a Liberalităților ținut în format electronic. Informațiile cu privire la existența unui testament se pot da numai după decesul testatorului și numai persoanelor cu un interes legitim.
De asemenea, orice revocare a testamentului (prin declarație sau prin redactarea unui nou testament) va fi înregistrată în Registrul Național Notarial de Evidență a Liberalităților, astfel încât la dezbaterea propriu-zisă a succesiunii să existe o reprezentare reală și completă a actelor de ultimă voință ale testatorului.
Ce se întâmplă cu banii din conturi?
În situația în care obiectul legatului (dispoziția testamentară) cuprinde și sume de bani aflate în conturi bancare, instituțiile bancare nu vor putea preda legatul (sumele de bani din conturi, titlurile de valoare etc.) decât în baza certificatului de moștenitor sau a unei hotărâri judecătorești care constată valabilitatea dispoziției testamentare și calitatea de legatar.
Bine de știut
Poți institui o dispoziție testamentară privind conturile tale bancare direct la bancă. În acest caz, banca are obligația să comunice, de îndată, mențiunea dispoziției testamentare în Registrul Național Notarial de Evidență a Liberalităților.
bottom of page